עיצובים

מהו עיצוב?

עיצוב מהווה את אחד מסוגי הקניין הרוחני - סוג זה של קניין רוחני מתייחס לעיצוב של מוצרים תעשייתיים מסוגים שונים כגון: רהיטים, צעצועים, בגדים, נעליים, תכשיטים, כלי מטבח, ועוד.


כפי שמוגדר בחוק העיצובים, תשע"ז 2017, עיצוב הינו "קווי דמות, צורה, דוגמה או קישוט שמייחדים לכל חפץ על ידי תהליך או אמצעי תעשייתי, אם בעבודת יד או במכונה או בפעולה כימית, בצורה נפרדת או מחוברת, הבולטים לעין הרואה בסחורה המוגמרת, ואפשר להבחינם רק במראית עין, אבל אין המונח כולל כל שיטה או עיקר של בנין או כל דבר שאינו בעיקרו אלא התקן מכנית."

 

מתן עיצוב הינו מתן מונופול לזמן קצוב על עיצוב המוצר, ובכלל זאת מניעה ממתחרים לייצר או לשווק מוצר בעל עיצוב זהה או דומה למוצר נשוא העיצוב. המטרה במתן עיצובים הינה לעודד מעצבים ויוצרים, להמציא ולפתח עיצובים חדשים – מה שיכול לתרום במישרין ובעקיפין לתעשייה.

 

קריטריונים להגנה על עיצוב

בכדי להגן על עיצוב מסוים, יש להגיש לרשם העיצובים בקשה לרישום העיצוב. לצורך קבלת ההגנה על העיצוב יש צורך לעמוד בדרישות שונות עפ"י חוק ובין היתר:

 

העיצוב אמור להיות חדשני ומקורי

  • הבקשה אמורה להיות מוגשת על ידי בעליו של העיצוב.
  • יש להוכיח שהעיצוב מעולם לא הוצג או פורסם קודם להגשת הבקשה לרישום בישראל או באינטרנט.
  • העיצוב אינו תוצר של שיקולים פונקציונאליים בלבד אלא פותח משיקולים גם אסתטיים.
  • העיצוב צריך להיות בולט ומושך את העין.
  • ישנה כוונה לייצר את העיצוב בהליך תעשייתי- הכוונה היא לייצר יותר מ-50 עותקים של אותו עיצוב.
  • רשם המדגמים בודק שהעיצוב אכן עומד בכל הדרישות שצוינו ובהתבסס על הבדיקות שהוא מבצע והממצאים שלהן, הוא מקבל לבסוף את ההחלטה האם להעניק לו את ההגנה המבוקשת על אותו עיצוב או לאו.

 

הגנה מקומית

רישום עיצוב הינו מקומי (טריטוריאלי), הווה אומר שההגנה הינה אך ורק במדינה אשר רשמה אותו, אם בעל העיצוב מעוניין לקבל הגנה במדינות נוספות, עליו לציין זאת בפני עורך הפטנטים ולבקש שיגיש בקשה בינלאומית לעיצוב.

 

הגנה בחו"ל

ישראל חתומה על אמנת פאריס על פיה יכול בעל בקשה לעיצוב להגיש בקשות לעיצוב במדינות החתומות על האמנה עד לחצי שנה מיום הגשת הבקשה הראשונה ולצורך בחינת הבקשה, ייחשב תאריך הגשת הבקשה הראשונה לתאריך הקובע.

 

מה קורה לאחר קבלת ההגנה?

בישראל הגנה על עיצוב מסוים ניתנת לתקופה של 5 שנים – כאשר, קיימת אפשרות להאריך את העיצוב לשתי תקופות נוספות – מה שאומר שתקופת ההגנה יכולה להגיע ל-15 שנה בכפוף לתשלום אגרות החידוש ע"פ חוק.

 

היקף ההגנה

ע"פ סעיף 37 לפקודת הפטנטים והעיצובים, כל עוד קיימת זכות עיצוב אסור לשום אדם לבצע את הפעולות הבאות:

 

"(א) לייחד, לצרכי מכירה, את העיצוב או כל חיקוי תרמית או חיקוי בולט הימנו לכל חפץ הכלול בסוג סחורה שרשום בו העיצוב, חוץ אם יש לו רישיון או רשות בכתב מאת הבעלים הרשומים, ואסור לו לעשות כל דבר כדי לאפשר לו לייחד את העיצוב כאמור לעיל; או

 

(ב) לפרסם סחורה או להציעה למכירה, אם ידע כי יחדו לאותה סחורה עיצוב או כל חיקוי הימנו, אם חיקוי מתוך רמאות, ואם חיקוי בולט, שלא בהסכמת בעליו הרשום."

 

במידה ומתבצעת הפרה של העיצוב הרשום, ניתן להגיש תביעת פיצוי לבית המשפט, כאשר, ניתן לצרף לתביעה גם בקשה לצו מניעה.